Наръчник на ЮНЕСКО за борба с фалшивите новини ще се използва в обучението по журналистика във ВТУ

Наръчникът на ЮНЕСКО „Журналистика, „фалшиви новини“ и дезинформация“ (2018) с автори Черилин Айртън и Джули Позети вече има българско издание. То стана възможно благодарение на партньорството със световната организация на фондация „Медии 21“ с президент д-р Бисера Занкова. Професионалният превод е на Нина Венова – известен журналист, редактор и преводач на десетки заглавия, предимно от областта на хуманитаристиката и публицистиката.

 Dubrovnik IUC 1st day

От новата академична година наръчникът за академична и професионална подготовка по журналистика с акцент върху противодействието на дезинформацията ще бъде интегриран по подходящ начин в обучението по журналистика и връзки с обществеността във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“. Той ще се използва в дисциплини като „Увод в журналистиката“, „Журналистически жанрове“, „Медии и политика“, „Убеждаваща комуникация и др. Университетът ще подкрепи проекта и с популяризирането на наръчника пред журналисти от регионалните медии.

„Книгата е модел на международно приложима учебна програма за свободно използване в този си вид или адаптирана, за да отговори на възникналия глобален проблем на дезинформацията, пред който е изправено обществото като цяло и по-специално журналистиката.

Типовата учебна програма е предназначена да помогне на преподавателите и на студентите по журналистика да осмислят въпросите и отговорите, свързани с „фалшивите новини“, и да представи образец на учебен план. Надяваме се това да бъде полезно ръководство и за практикуващите журналисти.

В наръчника е вложен приносът на водещи международни преподаватели по журналистика, изследователи и експерти, които помагат за обновяване на журналистическите методи и практика пред лицето на заплахата от неточна информация и дезинформация“, пише в анотацията на изданието.

Публикацията е част от „глобалната инициатива за подобряване на журналистическото образование“, акцент в Международната програма за развитие на комуникацията (IPDC) на ЮНЕСКО.

Наръчникът стана център на широка кампания за неговия превод и популяризиране на различни европейски езици с цел достигане до масовата публика и разнообразни социални групи. На български език е достъпен на https://unesdoc.unesco.org/ark:/48223/pf0000377660 и www.mediacom21.bg/knigi/.

 

Контакти:
(+359) 62-618-370 

5000 Велико Търново,
ул. Т. Търновски" 2

media21journal@ts.uni-vt.bg

Бюлетин

Бъдете в крак с последните новини и актуализации