СРЕЩУ ФАЛШИВИТЕ НОВИНИ ПРИ ОТРАЗЯВАНЕТО НА ВОЙНАТА В Украйна

Отворено писмо на Любов Найдонова, президент на Украинската асоциация на медийните психолози и медийни педагози

 СРЕЩУ ФАЛШИВИТЕ НОВИНИ ПРИ ОТРАЗЯВАНЕТО НА ВОЙНАТА В Украйна

По повод на увеличаването на фалшивите новини при отразяване на военните действия в Украйна и ескалиращата информационна война от страна на Русия Джон Дауни, президент на Европейската асоциация за комуникационни изследвания и образование (ECREA), публикува отворено писмо на Любов Найдонова, президент на Украинската асоциация на медийните психолози и медийни педагози, насочено към оказване на влияние върху отразяването от западните медии на руската инвазия в Украйна. Писмото е подписано от ръководителите на различни украински медийни изследователски организации и от видни украински журналисти.

В документа украинските колеги изтъкват, че като отделни журналисти и организации от украинската медийна общност, които се борят с руската информационна война от 2014 г., те биха искали да наблегнат на основни точки относно езика, използван за описанието на тази война. “Някои от тях може да не са очевидни, но са жизненоважни за нас и за вярното представяне на войната“ се подчертава в текста.

Авторите се обръщат към медийните организации да споделят посочените грешки и пропагандни клишета със своите редакции и публика.

Пълният текст на писмото може да прочетете на https://imi.org.ua/en/news/open-letter-to-media-professionals-who-cover-russia-s-invasion-of-ukraine-i44574

 

Контакти:
(+359) 62-618-370 

5000 Велико Търново,
ул. Т. Търновски" 2

media21journal@ts.uni-vt.bg

Бюлетин

Бъдете в крак с последните новини и актуализации